Návod: jak upravit a pouštět filmy na smartphonu s Windows Mobile

Kdo by si před několika lety pomyslel, že si na mobilech budeme pouštět filmy ve formátu DivX? Dnešní chytré telefony jsou co do funkcí srovnatelné s kapesními počítači, takže není divu, že se začínají objevovat aplikace, které si poradí i s dvouhodinovým filmem.
Kapitoly článku

Mobilní video není utopie

Několikrát do měsíce musím absolvovat cestu z Brna do Prahy autobusem. Trvá dvě a půl hodiny a je to takřka jediná doba, kdy se mohu bez výčitek svědomí podívat na nějaký film. Pracovat na notebooku se v autobusu moc nedá, na to je zde málo místa a navíc to na betonech dost poskakuje. A tak se v při cestě do Prahy mění notebook na jednoúčelový přehrávač filmů. Jenže komu by se chtělo tahat zbytečně tašku a v ní dva kilogramy plastu a železa, když stejnou funkci může zastat i mobilní telefon?

První zkušenost s mobilním videem jsem získal na komunikátoru 9210, na který bylo možné doinstalovat Real Player. Filmy na něm běžely v okénku a aby se na ně dalo dívat, musely mít malé rozlišení a malý datový tok. Po shlédnutí několika minut videa jsem aplikaci znechuceně zavřel a čekal na dobu, kdy bude hardware mobilních telefonů, resp. komunikátorů natolik výkonný, aby video mohlo běžet přes celý displej a bez trhání v původních 24 nebo 25 snímcích za sekundu se slušným audiem.

Beta Player vede

Koncem roku 2003 se objevila aplikace SmartMovie pro chytré telefony Series 60. Díky ní je možné sledovat film přímo ve formátu v DivX nebo XviD a to včetně titulků. Jenže aby bylo přehrávání plynulé, je nutné nastavit nízký datový tok, okolo 80 kb/s a zvuk na nějakých 16 kHz a max. 16 kb/s. A stále to není úplně ono. Pak se mi ale dostal do ruky Eurotel Smartphone II, na kterém jsem si pohrál s aplikací Beta Player. Má jednu důležitou vlastnost – oproti SmartMovie je zdarma.

To ale není jediná výhoda, ostatně nějakých 25 dolarů za SmartMovie není nijak přehnaná částka. Beta Player navíc přehrává video naprosto plynule a to s datovým tokem přes 200 kb/s. V takovém případě je už video hodně kvalitní, přehrávač si poradí i se stereo zvukem s vyšším datovým tokem a frekvencí. Tentýž film na stejném telefonu přehrávaný ve SmartMovie (tato aplikace je dostupná pro všechny mobilní platformy) běží trhaně a nemá synchronizovaný zvuk s obrazem. Aby bylo video v tomto programu plynulé, musel jsem ho zkonvertovat s datovým tokem 80 kb/s a méně. V takovém případě se ale už o kvalitě moc hovořit nedá.

Proč je nutné v operačním systému Windows Mobile 2003 používat jiný přehrávač než vestavěný Media Player? Důvod je prostý, Media Player si neporadí ani s DivX ani s XviD, a to ani v případě, že je do mobilu doinstalován kodek pro Smart Movie. Pro konverzi filmu pro mobil je možné použít v podstatě jakýkoli nástroj, který umí konvertovat video se zadanými parametry: rozlišení 220 × 176, datový tok videa okolo 120–150 kb/s (stačí pro kvalitní obraz), datový tok zvuku okolo 32 kb/s a 32 kHz v případě mono zvuku a v případě sterea 64 kb/s a alespoň 32 kHz. Pak je video v Beta Playeru hezké a zvuk nemá kovový přízvuk charakteristický pro nízkou frekvenci a datový tok.

Jednoduchý převod

Abyste se nemuseli prát s různými konverzními programy, můžete použít velmi jednoduchý nástroj PocketDvixEncoder. Program je zdarma a pracuje poměrně stabilně. Výhodou je konverze filmu na několik kliknutí. Program umí oříznout film, což se hodí, když chcete z poměru stran 16:9 udělat 4:3 pro sledování na celém displeji mobilu. Umí také převést jen část filmu, nastavit kvalitu obrazu a zvuku jednoduchými posuvníky, snížit počet snímků za sekundu (je lepší ponechat původních 24 nebo 25, ať je video plynulé) a rovněž dokáže do obrazu přidat titulky z externího souboru.

Pokud mají titulky stejný název jako soubor s videem, program se automaticky zeptá, jestli má titulky přidat do obrazu. Pokud s tím souhlasíte, bude text „vlepen“ přímo do videa; nebudete je proto moci v přehrávači vypnout. Titulky jsou hodně velké, takže někdy zabírají až polovinu displeje. To můžete zpočátku vnímat nepříjemně, ale ve skutečnosti je to lepší než titulky v programu Smart Movie, které jsou zase příliš malé. A když jedete v autobusu, který s vámi neustále hází, jsou velké titulky výhodou. Navíc na ně nemusíte příliš přeostřovat, kdy se je snažíte přečíst. Nevýhodou je nepodpora češtiny, což se dá ale vyřešit odstraněním diakritiky pomocí různých freewarových nástrojů.

Pokročilé přehrávání

Beta Player má oproti Smart Movie daleko více možností. Můžete si nastavit orientaci videa v režimu fullscreen, vytvořit playlist, přehrávat jakýkoli mediální soubor včetně MP3 a WMA, program nepotřebuje externí kodek pro DivX a XviD, je možné měnit rychlost přehrávání od 10 do 200 procent, měnit poměr stran (4:3, 16:9), zapnout vyhlazování, přepínat mezi mono a stereo či vyhrát si povedeným ekvalizérem zvuku. Má rovněž rychlejší otvírání videa a rychlejší přetáčení. A to všechno včetně češtiny. Nebýt chybějící podpory titulků mimo video, byl by Beta Player dokonalým přehrávačem pro WM2003.

  

  Beta Player

Celkově mě kombinace programu PocketDivxEncoder a Beta Player působí daleko lépe než SmartMovie. Samotný konvertor na počítači, který převádí film z velkého rozlišení a datového toku do formátu použitelném na Smartphonu, je sice dobrý, ale přehrávač v mobilu z nějakého důvodu nezvládá přehrávat bez trhání video s vyšším datovým tokem. Na mobilu se Symbianem mne to příliš nepřekvapilo, ale na Smartphonu ano, zvlášť když Beta Player zvládá plynule až trojnásobný datový tok. Udělal jsem desítky pokusů, ale SmartMovie jsem na Smartphonu k jakžtakž plynulé práci při bitratu větším než 80 kb/s zkrátka nepřinutil.


V druhé části článku najdete podrobný návod: jak upravit film pro prohlížení na mobilním telefonu

Témata článku: , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Wind, Windows Mobile, Návod, Jediná výhoda, F +, SMA, Windows!, Film +, Mobil, Plný rozměr, Win, MOBI, První ikona, Jak