Sagem myX-8: elegantně zabalený špičkový displej (test)

Mobilní telefon Sagem myX-8 nabízí moderní, atraktivní design, bohatou výbavu a nadstandardní multimediální zázemí. Může se také pyšnit brilantním displejem, který nenajde mnoho konkurentů. A navíc má Bluetooth, MP3, paměťovou kartu...

Mobilní telefony francouzské značky Sagem nemají v české kotlině mnoho nadšených fanoušků, což je způsobeno horší pověstí z již dávno minulých let, ale také nepříliš častým zastoupením této značky v aktuálních nabídkách mobilních operátorů. Ovšem nové telefony Sagem rozhodně stojí za povšimnutí, protože mají svým uživatelům co nabídnout. Například nový Sagem myX-8, kterému se podíváme na zoubek v této recenzi. Proti svým soupeřům nastoupí doslova frontálním útokem, když do jedné útočné linie zařadí skvělý styl a vzhled a do druhé bohatou výbavu podpořenou nečekanými technickými lahůdkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sagem myX-8, elegance ve stylu iPodu

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • špičkový displej, 240 × 320 bodů a 262 tisíc barev
  • megapixelový fotoaparát
  • přehrávač multimediálních souborů
  • 40 MB paměti a slot pro miniSD karty

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry a hmotnost
  • chybí e-mailový klient
  • hodilo by se rádio


Když design stojí peníze

Vzhled mobilního telefonu není vůbec obyčejný a rozhodně jej nemají na svědomí neznámí designéři mobilního výrobce. Design byl zcela prozíravě vložen do rukou třicetiletého francouzského designéra Ora Ito, který je v oboru průmyslového designu docela známý. Vždyť kterého fanouška všeho moderního by nechávala chladným jeho vila Gucci, kdo z nás by nechtěl mít jím navržený notebook Hack-Mac, držet v ruce jeho láhev plnou piva Heineken. Ora Ito umí také šokovat: třeba návrh slavného chrámu Notre-Dame, coby provozovny rychlého občerstvení Mac Donalds, byl opravdu výstřední. Ostatně co bych dlouze vyprávěl: stačí navštívit stránky www.ora-ito.com a přesvědčit se na vlastní oči. V případě recenzovaného mobilního telefonu naštěstí designér držel fantazii v přijatelně střízlivé rovině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designu není co vytknout, ale vždy záleží na vkusu každého z nás

Na dnešní poměry je Sagem myX-8 poměrně velký a těžký telefon. I když vzhledem k jeho rozměrům 115 × 47 × 21 mm se hmotnost 125 g nejeví jako nejhorší. Tělo telefonu je vyrobeno z lesklého bílého plastu ala iPod/iMac v kombinaci s imitací broušeného hliníkového plechu. Boční hrany jsou pouze mírně zaobleny, spodní a horní hrany pak tvoří téměř úplný oblouk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Není to žádný drobeček • zaoblení horní a dolní části

Displej nemá chybu

Displej zabírá více než polovinu přední části. Je dostatečně velký a překvapivě kvalitní, konkurenci má u nás jen v telefonech značky Sharp, které nabízejí mobilní operátoři, a v Sony Ericssonu S700.  Nabídne rozlišení 320 × 240 bodů, což je stejná hodnota, s jakou se již po léta setkáváme u kapesních počítačů s operačním systémem Windows Mobile. Ve srovnání s nimi má však displej Sagemu o poznání menší úhlopříčku a díky tomu je zobrazení dokonale jemné, bez rušivých přechodů a viditelného rastru. Displej navíc dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Když tohle vše doplníme o kvalitní podsvětlení, dostaneme bezkonkurenční obraz se skvělým kontrastem i čitelností. Displej je samozřejmě aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je zkrátka dokonalý • dobře čitelný je i na přímém světle

Spodní část přední strany telefonu bychom mohli pomyslně rozdělit na tři části. Nejspodnější z nich zabírá samotná numerická klávesnice tvořená dvanácti tlačítky uspořádanými do úzkých řad po třech. Tlačítka v trojici nejsou od sebe nijak výrazně hmatově oddělena, což způsobujě občasné přehmaty při psaní „naslepo“. Tlačítka jsou poměrně úzká, rozestupy mezi řadami lze považovat za dostatečné. Přestože je zdvih tlačítek poměrně malý, mají příjemný a jistý stisk, které doplňuje jemné cvaknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je natlačena až příliš dolů

Ovládání nepřekvapí

Nad numerickou klávesnicí najdete joystick doplněný o dvojici kontextových tlačítek a dvě tlačítka určená k ovládání hovorů. Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrný joystick, jeho stiskem můžete provést volbu aktuálně zvýrazněné položky. Na můj vkus je však příliš zapuštěn pod úroveň okolního povrchu a jeho ovládání tak není přesné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick by měl více vstupovat nad okolní povrch

Třetí část spodní poloviny telefonu je až trestuhodně nevyužita, protože je vyhrazena pouze logu výrobce a číselnému označení modelu. Kdyby se tak raději o něco rozšířila tlačítka klávesnice ...

Výřez pro sluchátko je již tradičně umístěn v horní části přístroje nad displejem, otvor na mikrofon se pak krčí ve spodní hraně vedle obnaženého systémového konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Okolí displeje • systémový konektor ve spodní části

Pravý bok telefonu neskýtá žádná velká překvapení, lehce jej ruší pouze tmavý ovál okénka infraportu. Levý bok obsahuje kromě autorského podpisu designéra stylové očko určené k upevnění poutka. O šňůrce na krk asi nemá vzhledem k rozměrům a hmotnosti telefonu moc smysl mluvit. Nepřehlédnutelné je také stříbrné oválné tlačítko pro zesilování, které v režimu fotoaparátu slouží zároveň jako spoušť a umožňuje tak pohodlné držení telefonu naležato.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poutko a logo autora designu • tlačítko pro zesilování/fotoaparát • pravá strana telefonu

Na zadní straně najdeme čočku megapixelového digitálního fotoaparátu doplněnou o malé vypouklé zrcátko usnadňující snímání autoportrétů. Je zde také světelná dioda s vysokou svítivostí, kterou lze na krátké vzdálenosti využít k osvětlení snímané scény.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je vybaven zrcátkem a diodou na přisvícení


Jak dlouho mobil vystačí s energií se dozvíte v druhé kapitole. Dále se podíváme do nabídky a zaměříme se na funkce pro telefonování.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-8, Kvalitní podsvětlení, Tenký led, Heineken, Test, Špičkový displej, ? Displej, Skvělý kontrast, Nejmenší podrobnost, Zvukový formát, Vypouklé zrcátko, Elegant, Gucci, Stejná hodnota, Displej, Notre Dame